Thursday, December 26, 2013

Bankart lezyonu

Bankart Lezyonu ve tedavisi

labrum1Bankart lezyonu omuz ekleminin tekrarlayan çıkıklarını ifade etmektedir. Omuzun ilk çıkığı genellikle şiddetli bir travma ile meydana gelir, ancak daha sonra çok basit hareketlerde bile yerinden çıkabilir. Omuz eklemeni saran labrum yırtığı, humerus kemiğinin baş kısmında ki dejenerasyonlar bankart lezyonuna zemin hazırlar. Bir kere çıkmış bir omuzun çok iyi tedavi edilmiş olsa bile tekrar çıkma olasılığı gençlerde %80, yaşlılarda ise %20 civarındadır. Tekrarlayan çıkıklar omuz ekleminde bozulma ve kireçlenmelere neden olurken omuz çevresi kas ve tendonlarda kalıcı hasarlar oluşturabilir. Ayrıca beklenmeyen zamanlarda oluşan omuz çıkıkları ek sakatlıklara da neden olur. Bankart lezyonun tanısı fizik muayene, çıkık öyküsü ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin yardımı ile konur.
Travmatik çıkıklarda düşme, çarpma ve trafik kazası gibi ciddi travma öyküleri vardır ve bu sebeple ortaya çıkan çıkıklarda labrum yırtığıda gözlenir. Kesinlikle cerrahiye gitmesi gerekir. Atravmatik çıkıklarda ise travma öyküsü yoktur, omuz ani veya tekrarlayan zorlayıcı hareketler nedeni ile disloke olmuştur. Bu tip çıkıklarda fizik tedavi ile anlamlı iyileşme sağlanabilmektedir, bu grup hastaların çok az bir kesimi tedaviye cevap vermeyerek cerrahiye gider.
Cerrahi müdahale de hekimler atroskobik yöntem kullanarak kemiğe taktıkları özel vidalara labrumun yırtık olan kısmını diker ve o noktayı tekrar stabil hale getirirler. Bazı durumlarda eklem kapsülü de daraltılır.
bankart lezyonu cerrahisi

Cerrahi sonrasında hastalar fizyoterapistler eşliğinde rehabilitasyon programına alınırlar. Kol 4 hafta askıda kalır, kolun askıda olduğu dönemde omuz sallama egzersizleri verilir. 4-6 haftalar arasında pasif hareketlerin yanı sıra bazı aktif hareketlere de izin verilir. 6-10 haftalar arasında hastalar bir çok günlük hareketi yapabilir, fizik tedavide hastaların hareket yeteneğinin artırılması hedeflenir.10-12 haftalarda fırlatma hareketi dışında tüm hareketlere,  12-16 haftalar arasnda tüm hareketlere izin verilir. 16 haftadan sonra bazı sporlara, 6aydan sonrada basketbol gibi aşırı kol hareketi gerektiren spora dönüş gerçekleşir.