Thursday, December 26, 2013

Kol kırıkları

Üst ekstremite kliniği

Mehmet Ali Özdemirİnsan AnatomisiVideolar1 Yorum2 Haziran 2013
kırık kolÜst ekstremite yaralanmalarında özellikle düşme sonucu oluşan kırıklar sık görülür. Clavicula kırıkları özellikle çocuklarda ve gençlerde sık görülen kırıklardır. Bu kırıklar genellikle kol abdüksiyonda iken ekstansiyon durumundaki el üzerine düşmelerde ve clavicula üzerine gelen direk streslerde görülür. Kemik genelde en zayıf yeri olan 2/3 iç ve 1/3 dış kısmın birleşme yerinde gerçekleşir. Bu kırık vakalarında çok sık olmamakla birlikte brachial pleksus zedelenmeleri görülebilir.
Humerus üst uç kırığı genellikle collum anatomicum adı verilen boyun kısmında görülür. Bu kırıklarda n.axillaris zedelenmesi görülebilir. Corpus humeri kısmında  meydana gelen kırıklarda ise n.radialis zedelenmesi görülebilir. Humerus alt uç kırıkları pek sık rastlanılmayan kırıklar olmasına karşın, brachial arter, ulnar ve median sinir zedelenmesine yol açar.
Radius distal ucunda oluşan colles kırıkları en sık karşılaşılan krıklardır ve genellikle yaşlılarda rastlanır. Bu tip kırıklar sıklıkla dirsek ve bilek eklemi ekstansiyon durumda iken el üzerine düşme sonucu oluşur. Carpal kemikler arasında en sık kırılan kemik ise os scaphoideum’dur ve ön kol pronasyon durumunda iken ekstansiyon durumunda ki el üzerine düşme sonucu ortaya çıkar. Os lunatum dislokasyonları bileğin aşırı şekilde eksatnsiyona zorlanması ile oluşur. Os lunatum genellikle öne doğru kayar ve n.medianus’a bası yaparak carpal tünel sendromuna yol açar.
Vücudun en hareketli eklemi olan omuz eklemi, geniş hareket yeteneğine karşın nispeten zayıf olan eklem kapsülü nedeni ile en sık çıkık meydana gelen eklemdir. Omuz çıkığı genellikle caput humeri’nin anterior’a dislokasyonu şeklinde görülür ve kolun aşırı ekstansiyon ve dış rotasyona zorlanması ile ortaya çıkar. Sıklıkla eklem kapsülünde ve labrum glenoidale’de yırtık meydana gelir. Caput humeri’nin inferior’a dislokasyonu daha nadir görülsede kol abdüksiyondayken gelen darbelerde kolaylıkla açığa çıkabilir.
Radius başı subluksasyonu genellikle 2-3 yaşındaki çocuklarda ön kol pronasyon durumunda iken elin yukarı doğru çekilmesi ile oluşur. Lig anulare radi yırtılır ve bunun sonucunda caput radii yırtılan ligament içinde sıkışır.
Parmaklar arasında eklemlerde inflamasyon oluşmasına artrit denir. Bu artritler mikroorganizmalar tarafından oluşturulabileceği gibi, eklemi zorlayan sürekli hareketler sonucunda da oluşabilir. Romatoid artrit kronik ve ilerleyici bir eklem hastalığıdır. Nedeni henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte genelde orta yaş ve üzeri kadınlarda görülür. Bütün eklemlerde görülebilceği gibi, en sık elin parmaklarında görülür ve kalıcı deformitelere yol açabilir.