Thursday, December 26, 2013

TOS

Torasik Outlet Sendromu tedavisi

Mehmet Ali ÖzdemirGenel0 Yorum9 Aralık 2013
Thoracic-Outlet-syndrome-hands-up-3Torasik outlet sendromu (TOS) , toraksın üst ucunda subclavien arter, ven ve brachial pleksusun sıkışması ile oluşan bir klinik belirtiler topluluğudur. Scalen kaslarda hipertrofi, kemik anormalileri gibi konjenital nedenlerin yanı sıra clavicula kırıkları ve humerus başı çıkıkları gibi travmatik durumlarla da açığa çıkabilir. Etkilenen bölge ve yapılara göre sırtta ağrı, elde şişme ve morarma, bazen elde üşüme, üst ekstremitede his kaybı ve uyuşma sık rastlanılan semptomlarıdır.
Bu belirtiler ile gelen bir hastaya yapılacak fizik muayene çok önemlidir. Adson testi ve omuz hiperabduksiyon testi gibi testler tanı için bilgi verirken, MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleride tanı koymaya yardımcı olur.
Hastaların bir çoğu fizik tedavi ve rehabilitasyon programından fayda görürken bir kısmına cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahelede basıya neden olan scalen kaslar gevşetilebilir, en üst costa yada clavicula ameliyat ile çıkarılabilir.
Hasta fizik tedavi programına alındığı zaman öncelikle postür analizi yapılır, tetikleyici testler incelenir. Kas testleri, duyu testleri ve normal eklem hareket açıklığı değerlendirmeleri yapılır. Doğru bir değerlendirme hastalığa neden olan etkeni saptamaya ve en doğru tedavi planını çizmeye yardımcı olur.
Değerlendirmenin ardından egzersizlere geçilir. Sırt üstü yatan hasta kolunu omuzdan 90 derece abduksiyon, dirsekten 90 derece fleksiyon pozisyonuna getirir ve fizyoterapist omuzu eksternal yönünde gerer. Bu hareket ilerleyen aşamalarda kapı kenarında ayaktada yapılabilir. Uzun süre aynı pozisyonda kalan omuzu hareketlendirmek için omuz çarkı egzersiz olarak verilir. Omuz çevresi kasları kuvvetlendirilerek clacivulanın daha iyi desteklenmesi sağlanır. Omurgada serratus anterior ve erektor spina gurubu kaslarına güçlendirici egzersizler verilir. Ayrıca bu hastalara diagfragmatik solunumda verilebilir.

Hastalar günlük yaşamlarında omuzlarını sürekli yukarda tutacak işlerde çalışmamalıdır. Aşırı kilo sinir ve damarlara olan basıyı artıracağı için kilolu hastaların diyetisyen eşliğinde kilo vermesi tavsiye edilmelidir. Omuz üzerinde çanta taşınmamalı, sandalyede otururken sandalyenin kolu destekleyici kısmı olmalıdır. Araba kullanırken kolu destekleyecek bir yastık kullanılmalıdır.