Thursday, December 26, 2013

Fibrozit

Fibrozit ve tedavisi

Mehmet Ali ÖzdemirOrtopedik Rehabilitasyon0 Yorum24 Haziran 2013
sırtmaviFibrosit, fibromyalji ismi ile de bilinir ve fibröz dokunun bilinmeyen nedenlerden dolayı servikal, lumbal ve gluteal bölgede ayrıca özellikle torakal bölgede toplanması sonucu oluşan bir romatizmal hastalıktır. Yerleşim yerleri genellikle scapılalar arası, scapulanın angulus superior ve inferioru, bazen de posterolateral kotsalar ve gluteal bölgedir. Dokunmaya hassas ağrılı şişlikler vardır. Bu nodüller(şişlikler) bazen gözle görülecek kadar büyüktürler. Palpe edildiğinde ya da scapula hareketiyle, krepitasyon veya snapping hareketleri görülür. Sıklıkla hareketli nodüllerdir ancak bazen sertte olabilirler. Çünkü nodüllerin üzerleri adeziv kapsülle örtülmüştür. Kas lifleri arasına yerleşen nodüller lifleri erite ederek ağrıya ve dolayısı ile spazma neden olurlar. Genellikle yumuşak dokuda ki değişiklikler daha belirgindir ancak derinin üzeri de bazen gergin, hafif kızarık ve parlak olabilir.
Nodüller ve çevresi palpe edildiğinde trigger point adı verilen ağrılı noktalar ile karakterizedir. Ağrının nedeni nodüllerin zorlama ya da irritasyon nedeni ile inflame olmasıdır. Deri bulguları artar. Bu durumda kneading ya da friksiyon tarzında masajlar kontraendikedir çünkü zaten ağrının nedeni yanlış zamanda uygulanan masaj yöntemidir.
Hastalığın etyolojisi belli değildir ancak; travmaların, iklimin, kötü postürün, yanlış yapılan egzersizlerin ve diğer romatizmal hastalıkların etkili olduğu düşünülmektedir. Bayanlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Yapılan laboratuar çalışmalarında hiçbir patoloji görülmez. Çünkü fibröz doku vücudun kendi doksudur, MR taramalarında bile fark edilmez. Özellikle sabahları olan ağrı ve huzursuzluk, buna bağlı olarak isteksizlik, baş ağrısı, bazı kişilerde sempatik sistemin irritasyonu nedeni ile mide bulantısı, sırtta lokal yada genel ağrılar, palpasyonda hassasiyet, zaman zaman omuzlara ve kollara yayılan ağrı gibi klinik belirtiler verir. Hastalar sabahları kötü kalktıklarından, iyi uyuyamadıklarından, ağrının dolaştığını, kalktıklarında yüzlerinin şiş olduğunu söylerler.
Tedavisinde hastalara kas gevşetici ve anti-inflamatuar ilaçlar verilir. Fizik tedavi bu hastalıkta önemli bir yere sahiptir. Fibrozitli hastalarda ağrı-spazm-ağrı halkası çok belirgindir ve bu halka kırılmadıkça hastalık devam eder. Fizyoterapide özellikle nemli sıcaklık ajanları kas spazmlarını çözmek için kullanılır. Ancak bu uygulamadan sonra hastalar bir süre dışarı çıkmamalıdır çünkü soğuk havayla karşılaşan vücuda ağrı ve spazmlar geri döner. Sıcaklık ajanlarının dışında, klasik masaj, TENS, manuel terapi ve mobilizasyon teknikleri, traksiyon, ultrason gibi teknikler bu hastalıkta kullanılabilir. Egzersiz olarak hastaya gevşeme egzersizleri, postür egzersizleri, pektoral germe egzersizleri kas spazmını çözmek ve kanlanmayı artırmak için izometrik egzersizler verilir.

Tüm bu egzersiz ve tedavi tekniklerine sitemizde arama yaparak ulaşabilirsiniz…