Thursday, December 26, 2013

Karpal tünel

Karpal Tünel Sendromu tedavisi ve öneriler

Mehmet Ali ÖzdemirGenelOrtopedik Rehabilitasyon0 Yorum14 Aralık 2013
41660848_carpal-tunnel-syndrome-new-jerseyKarpal tünel sendromu median sinirin bilek seviyesinde ki sıkışması ile oluşur. Bileğin sürekli aynı hareketleri tekrarlaması ya da romatoid artrit gibi bazı hastalıkların neden olduğu bu sendrom ağrı,uyuşma ve karıncalanma hissi gibi belirtiler ile kendisini belli eder.
Daha önce ki yazımızda genişçe değindiğimiz bu sendromun tedavisine ve hastalıkla ilgili önerilere bu yazıda değineceğiz. Karpal tünel sendromu tanısı konmuş bir hastaya ilaç tedavisi, fizik tedavi ve cerrahi girişim ile müdahale edilir. Öncelikle uygulanması gereken ilaç tedavisi ve fizik tedavidir. Semptomların hafif geçtiği, altta yatan sebebin bilindiği ve cerrahi girişimin risk taşıdığı hastalarda medikal tedavi verilir. Başlangıç döneminde el bileği hareketlerinin kısıtlanması ve alınacak antiinflamatuar ilaçlar semptomları hafifletebilir. Steroid enjeksiyonları da sinir etrafındaki şişlikleri azaltarak semptomların gerilemesine yardımcı olabilir.
Aynı zamanda hastalar bir fizyoterapiste yönlendirilmelidir ve rehabilitasyon programına alınmalıdır. Fizyoterapistin değerlendirmesinin ardından hastalara uygun tedavi planı çizilir. Unutulmamalıdır ki hastalığa neden olan faktör ortadan kaldırılmadıkça uygulanacak terapi işe yaramayacaktır. Fizik tedavi için hastalara mobilizasyon teknikleri, ağrı ve ödem için uygun elektroterapi modülüteleri uygulanır. Eswt uygulamaları ile karpal tünele gönderilen ses dalgaları bu bölgede rahatlama ve median sinirde gevşeme meydana getirir. Ayrıca hasatalara güçlendirici egzersizler,ultrason, parafin ve buz uygulamaları da verilebilir.
Fizik tedavi programına alınmış bir hastanın günlük yaşantısında uygun ergonometrik değişimlerde yapılmalıdır. Bileğin aşırı fleksiyon hareketlerinden kaçınılması, klavye kullanımı sırasında bilek altına yükseklik konulması, uygun atel kullanımı ile bilek stresinin azaltılması ve çamaşır yıkama gibi zorlayıcı hareketlerden kaçınılması hastaya tavsiye edilmelidir.
1280px-Carpal_Tunnel_Syndrome,_Operation

Konservatif tedavi yaklaşımlarından fayda göremeyen ileri dereceli vakalarda cerrahi girişim yapılır. Avuç içi – elbileği arasında yapılan bir kesi ile karpal tünele ulaşılır ve tünelin çatısını oluşturan transvers karpal ligament tamamen kesilerek karpal tünel açılır. İlerlemiş olgularda median sinirin kalınlaşmış sinir kılıfına mikroskop altında nöroliz (sinir serbestleştirilmesi) yapmak gerekir. Böylelikle sinir etrafındaki basınç ortadan kaldırılmış olur. Ameliyat sonrası şikayetlerin geçmesi hemen olmaz. Hatta ameliyat sonrası ilk ay içinde ameliyata bağlı şişlikler nedeni ile sinirdeki sıkışma devam edeceğinden şikayetlerde artma bile olabilir. Ancak ilk aydan sonra şikayetlerde belirgin bir azalma hissedilir. İyilşme dönemi sinirdeki hasara bağlı olarak 3-6 ay arasında değişebilir.